Kdo smo?

IMG-20180517-WA0000

Predstavitev

Pristan je moški študentski dom, ki kot projekt zavoda Tromostovje in društva Fundacija Slovenica deluje od leta 2010. Nahaja se v Rožni dolini v Ljubljani, kjer so v bližini Rožnik, Tivoli, študentsko naselje in različne fakultete. Poleg tega, da nudi enoposteljne sobe z lastno kopalnico, želi Pristan študentom omogočiti celovito izobraževanje, ki obsega različna področja (strokovno, družbeno, osebnostno) in se odziva na potrebe sodobne družbe.

Ob ponudbi obsežnih bivalnih in študijskih prostorov je lahko Pristan obenem za študenta primeren kraj, kjer ima možnost razvijati svoje sposobnosti in interese (kulturne, socialne, duhovne) ter gojiti pristno prijateljstvo. Sobivanje s študenti različnih miselnosti, ki prihajajo iz raznolikih okolij, ter kulturne in socialne dejavnosti pomagajo v stanovalcih prebujati pristnega univerzitetnega duha, pridobivati trdno strokovno usposobljenost in spodbujati zdrav interes za socialna vprašanja.

V tej smeri skozi celotno akademsko leto študentje sami – brez da bi pri tem odtegnili pozornost, ki jo zahteva njihov študij – organizirajo ali sodelujejo pri različnih aktivnostih v Pristanu, glede na njihov okus in interes. Vse to poteka v preprostem in domačem vzdušju svobode, ki je prikladen za čim boljše izkoriščanje študentskih let.

Bivanje v Pristanu zaznamuje krščanski slog življenja, duhovno izobraževanje, ki je tam na razpolago, pa je zaupano prelaturi Opus Dei.

 

Izobraževanje v Pristanu (osebnostno in krščansko)

Sedanja družba pričakuje široko razgledane ljudi, ki so odprti za katero koli vprašanje in zmožni premagati tradicionalne meje med različnimi področji znanosti. V ta namen se v Pristanu spodbuja kulturno okolje, ki posamezniku približuje nova področja, drugačna od njegove primarne študijske usmeritve.

Med socialnimi dejavnostmi so tudi obiski družin ali posameznikov, ki so pomoči potrebni, prav tako pa se med stanovalci spodbujajo krščanske kreposti in vrednote, kot so prijateljstvo, solidarnost, delavnost itd.